Maarssen,
26
april
2022
|
17:10
Europe/Amsterdam

Nederlandse ziekenhuizen brengen met behulp van Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen en Brocacef medicijnen naar Oekraïense ziekenhuizen

Afgelopen vrijdag 22 april is vanuit het distributiecentrum van Brocacef in Maarssen een vrachtwagen met medicijnen vertrokken naar Lviv in Oekraïne. Inge de Wit, bestuursvoorzitter van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en SAZ bestuurslid vertelt: “De ziekenhuizen in Oekraïne kampen met grote tekorten aan hulpmiddelen en medicijnen. De vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) is daarom een actie gestart om niet alleen medische hulpmiddelen in te zamelen en medicijnen te kopen, maar ook om die daarnaar toe te vervoeren en af te leveren bij het ziekenhuis in Lviv, zodat de middelen van daaruit via een fijn distributienetwerk vervoerd worden naar ziekenhuizen en psychiatrische klinieken in Oekraïne. Daarin werken we samen met anderen, waaronder Brocacef, IDA Foundation en het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG).” Het leveren en vervoeren van medicijnen binnen en buiten Europa is gebonden aan regelgeving en vergunningen. Ziekenhuizen mogen niet zomaar medicijnen geven. Alles wordt veilig en conform regelgeving afgeleverd bij de ziekenhuizen in Oekraïne.

Bekijk de video reportage met meer informatie

Efficiënt transport conform regelgeving
Inge de Wit en de SAZ hebben al eerder transporten geregeld. Samen met Rob Moss, ziekenhuisapotheker LCG en Marloes ten Brink, ziekenhuisapotheker van het Zaans Medisch Centrum was zij bezig met deze actie en kwam hierdoor ook in contact met Bastiaan Princée, directeur ziekenhuizen en instellingen van Brocacef. De verschillende partijen hebben gezamenlijk alles geregeld en ervoor gezorgd dat de medicijnen op een veilige manier op de plek van bestemming aankomen, waardoor de zorgverleners betere zorg kunnen geven aan de Oekraïense patiënten.

Medicijnen afgestemd op vraag uit Oekraïne
De ziekenhuizen en instellingen in Oekraïne hebben zeer uiteenlopende medicijnen nodig, die zowel oraal als via een infuus toegediend kunnen worden. Rob Moss licht toe: “Naast antibiotica, pijnbestrijdingsmiddelen en middelen specifiek voor psychiatrische aandoeningen, worden ook antistollingsmiddelen en andere middelen geleverd, die nodig zijn op de operatie- en intensive care afdelingen. Het leveren van deze medicijnen leidt niet tot tekorten in Nederland. Dit heeft het LCG getoetst.”

Nauwe samenwerking
Bastiaan Princée: “Het LCG en Brocacef hebben nauw samengewerkt met de ziekenhuizen en leveranciers van de medicijnen. Hierbij hebben we niet alleen enorme besparingen kunnen realiseren, maar ligt er ook een structureel plan van aanpak om eventueel in de toekomst zeer snel en efficiënt transport te organiseren dat voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Dit is natuurlijk een bijzondere situatie, daarom hebben we het ministerie van Defensie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geraadpleegd over de geldende regels.”