Maarssen,
15
maart
2024
|
10:03
Europe/Amsterdam

Oplossing voor tekort aan vloeibare kinderantibiotica

Antibiotica tabletten worden omgezet naar vloeibare variant

Apotheekketen BENU heeft ervoor gezorgd dat vloeibare antibiotica voor kinderen beschikbaar komt in de apotheken, wanneer er een tijdelijk tekort is. Het gaat om amoxicilline suspensie, dat onder meer gebruikt wordt bij de behandeling voor luchtweginfecties en blaasontsteking.

Het vloeibare antibioticum amoxicilline is momenteel zeer moeilijk verkrijgbaar. Het wordt met name gebruikt door kinderen jonger dan 12 jaar omdat zij lastiger tabletten kunnen doorslikken of een lagere dosering nodig hebben. BENU heeft nu een tijdelijke oplossing gevonden: amoxicilline suspensie laten produceren door een bereidingsapotheek, Ceban Compounding.  

Vanaf vandaag is dit middel beschikbaar voor een kleine groep patiënten (met name kinderen) via BENU apotheken. Het geneesmiddel voldoet aan alle gestelde kwaliteitsrichtlijnen en is geproduceerd volgens de geldende wet- en regelgeving. In april 2024 wordt het op grotere schaal geproduceerd waarmee naar verwachting 500 tot 700 patiënten per dag kunnen worden voorzien.

BENU en andere apotheken in Nederland kampen al geruime tijd met medicijntekorten. De problemen zijn bekend bij het Ministerie van VWS en zorginstanties. Peter de Jong, CEO van Brocacef Groep: 'Veel partijen praten over hoe we tekorten zouden kunnen oplossen. Dat is behoorlijk ingewikkeld door de complexe wet- en regelgeving en het lage prijsniveau in Nederland.  Wij hebben gekeken naar wat we zelf konden doen: de tabletten omzetten naar een vloeibare variant. Ik ben blij dat we samen met onze partner Ceban Compounding een tijdelijke oplossing hebben gevonden om de patiënten, in dit geval dus kinderen, toch van de juiste medicijnen te kunnen voorzien.’

Noot voor de redactie

Voor meer informatie neemt u contact op met Kim Assink, manager corporate communicatie T: 06-53770564 en kassink@brocacef.nl.
 

Over BENU

BENU zet zich dagelijks inzet voor de gezondheid van mensen. BENU is daar waar mensen behoefte hebben aan advies over een gezonde leefstijl, de juiste medicijnen, zelfzorgproducten en medische hulpmiddelen. Thuis en in apotheken. BENU is met 3.500 medewerkers en ruim 3,4 miljoen klanten onderdeel van Brocacef Groep N.V., een groep van ondernemingen actief op het gebied van de gezondheidszorg. Bij Brocacef Groep werken ca. 5.400 medewerkers. https://www.benu.nl/