Zorgen dat het hele traject op orde is. Daar krijg ik energie van

Assistent dienstverlening Maaike

Maaike zorgt voor medicatieveiligheid in zorginstellingen

Nieuwe afdelingen optuigen en bestaande afdelingen zo goed mogelijk inrichten; zorginstellingen hebben genoeg op hun bordje, in tijden van corona. Het werk van Maaike Scheek kwam toen nog beter van pas dan ooit. Als assistent dienstverlening zorgt ze namelijk samen met haar collega’s van Brocacef Ziekenhuisfarmacie (BZF) ervoor dat de farmaceutische zorg goed is georganiseerd in zorginstellingen. Hierdoor kunnen cliënten hun medicijnen veilig innemen. Maaike vertelt ons wat hier allemaal bij komt kijken.

Veelzijdige werkervaring

Van huis uit is Maaike apothekersassistente. Ze stond met haar voeten in de klei en had direct contact met patiënten. “Het werk vond ik fantastisch, maar na tien jaar was ik toe aan een volgende stap.” Via een farmaceutisch detacheringsbureau ging ze bij verschillende zorginstellingen aan de slag. “Hier had ik meer contact met de verzorgenden binnen allerlei verschillende zorginstellingen. Daar vond ik de dynamiek waar ik naar op zoek was. Die tijd was ontzettend leerzaam.''

''De ervaring die ik opdeed bij verschillende organisaties, kan ik nu mooi inzetten voor de verschillende zorginstellingen die hun farmaceutische zorg uitbesteden bij BZF. En juist die veelzijdigheid vind ik hier zo leuk. Ik vind het fijn om met diverse mensen mee te denken over medicatieveiligheid. Om samen met het team ervoor te zorgen dat richtlijnen worden gevolgd, dat het hele traject op orde is. Daar krijg ik energie van.”

We bieden zorginstellingen een compleet pakket aan diensten

Meer tijd voor cliënten

BZF biedt integrale farmaceutische toezichthouding op maat aan zorginstellingen. “Dat omvat een compleet pakket aan diensten. Zoals receptverwerking, het leveren van de medicijnen, de begeleiding ervan, het verpakken en ompakken van medicijnen én het toezicht houden op de medicatieveiligheid. Zo help ik zorginstellingen om processen voor het toedienen van medicijnen veilig en volgens de laatste IGJ-richtlijnen in te richten. Dat gaat bijvoorbeeld over het omgaan met een werkvoorraad of het veilig verwerken van medicatieafval voor opiaten.

Als instelling zie je zelf vaak niet wat beter of veiliger kan. Als buitenstaander kijk ik anders tegen processen aan en wat ik zie bij andere klanten, kan ik inzetten bij zorginstellingen. Bovendien zit ik bovenop de wet- en regelgeving. Als iets verandert, bedenk ik hoe ik dat op een zo gunstig mogelijke manier kan integreren bij de zorginstellingen. Zij kunnen daardoor meer tijd aan hun cliënten besteden.”

Audit van de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ)

Maaike noemt een mooi voorbeeld van een instelling die zou worden bezocht door de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ). Tijdens een pre-screening toetste Maaike de werkwijze, procedures en voorraden, en adviseerde hoe de instelling dat kon verbeteren. “Samen met de kwaliteitsverpleegkundige en medicatiefunctionaris heb ik de medicatiekamer op orde gebracht. Ze slaagden met vlag en wimpel voor de audit van de IGJ!”

Oplossingsgericht denken is in mijn werk ontzettend belangrijk

Een goede begeleiding is een voorwaarde voor het succes van het implementeren van nieuwe processen binnen een organisatie, geeft Maaike aan. “Ik zie soms weerstand ontstaan, vooral als medewerkers aan een bepaalde werkwijze gewend zijn. Tegenzin probeer ik te voorkomen door mijn advies goed uit te leggen. Ik merk dat als ik goed vertel waarom ik iets adviseer, dat voor begrip zorgt. En ik denk mee met de verpleegkundigen. Oké, er moet meer geregistreerd worden. Logisch dat verpleegkundigen dat niet prettig vinden, maar hoe kunnen we er dan voor zorgen dat dat voor hen het minst belastend is? Oplossingsgericht denken is in mijn werk ontzettend belangrijk.”

Klanten vanuit huis ondersteunen

Momenteel werkt Maaike meestal thuis in verband met corona. “Bij klanten zijn we vaak in de buurt van risicogroepen. BZF besloot daarom dat we niet meer op locatie zouden werken. In het begin was dat erg strikt, inmiddels ligt het iets anders. Als een organisatie graag wil dat ik langskom, dan kan ik na akkoord van BZF, aan dat verzoek voldoen en neem ik de richtlijnen van het RIVM in acht. Aan de andere kant, zorginstellingen hebben andere prioriteiten.

Ze waren bijvoorbeeld heel druk met het opzetten van de corona-afdelingen en het herindelen van bestaande afdelingen. Daarbij gaf ik ondersteuning op het gebied van nieuwe, digitale infrastructuren en dacht mee over processen voor het leveren van medicatie. Door te zorgen voor een veilige werkwijze rondom opslag, beheer en toediening van medicijnen kunnen zorgprofessionals zich met een gerust hart focussen op het optimaal begeleiden en ondersteunen van hun cliënten.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de dienstverlening van Brocacef Ziekenhuisfarmacie (BZF)? Bijvoorbeeld over wat Maaike en haar collega's doen op het gebied van integrale farmaceutische toezichthouding op maat aan zorginstellingen?

Andere 'Wij zorgen voor' artikelen

Apotheker Joeri Arkink
Joeri, BENU apotheker

De BENU Gezondheidscheck is de APK voor je gezondheid

Lees meer
Carla zorgt voor FLOW
Carla, Flex assistente

Werken vanuit het perspectief van de klant maakt de kans op fouten kleiner

Lees meer
Koen Gudde in DC Ede van Brocacef Healthcare Logistics (BHL)
Koen, programmamanager

Het is mijn doel om toekomstbestendige oplossingen te realiseren

Lees meer