Bart van maatmedicatie

Voor zowel patiënten als zorgverleners is de medicijnrol een uitkomst

Bart, locatie manager maatmedicatie

Bart zorgt dat patiënten juist en eenvoudig medicijnen kunnen innemen

In Zevenbergen is een van de locaties van Brocacef waar medicijnrollen worden gemaakt. Bart van Balkom is hier als locatiemanager verantwoordelijk voor het productieproces van medicijnrollen (ook bekend als Baxterrol). Een medicijnrol bestaat uit zakjes met de juiste medicijnen voor één patient, per inname moment afzonderlijk zijn verpakt, aan elkaar op een rol.

Patiënten krijgen op deze manier op het juiste moment de juiste medicijnen. Mensen die door hun chronische ziekten langdurig medicijnen nodig hebben kunnen zo gemakkelijk en overzichtelijk hun medicijnen gebruiken. Hierdoor blijven patiënten trouwer hun medicijnen gebruiken en vermindert het risico op verkeerde inname.

Bart heeft veel ervaring in de farmaceutische distributie. “Voor deze functie bij Brocacef, heb ik eerder gewerkt in de kwaliteitszorg. Dat helpt mij om het werk te begrijpen van mijn collega’s die nu verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit bij Brocacef”, zegt Bart. “Ik wil graag dat we aan het einde van dag alle bestellingen klaar hebben, maar alleen als de rol gecontroleerd en helemaal juist is kunnen we hem ook uitleveren. Wij realiseren ons heel goed dat een fout in een medicijnrol een groot risico kan betekenen voor een patiënt”.
Apothekers moet erop kunnen vertrouwen dat wij de medicijnrollen correct vullen

Controle van medicijnen is alles

Controle is alles bij het maken van medicijnrollen. “Mijn collega’s controleren met de hand en ook onze machines voeren visuele controles uit met behulp van software. Zo weten we 100% zeker dat de inhoud klopt. Alleen zo krijgt elke patiënt de juiste medicijnen. Uiteindelijk is de apotheker die de medicijnen aan de patiënt verstrekt eindverantwoordelijk. Die apotheker moet erop kunnen vertrouwen dat wij de medicijnrollen correct hebben gevuld”.

Brocacef levert medicijnrollen aan apotheken, apotheekhoudende huisartsen en apotheken van zorginstellingen. Bart legt uit hoe dit werkt: “Als een apotheek een bestelling plaatst, ontvangen wij een beveiligd verstuurd digitaal bestand waarin de receptregels staan volgens een standaard format. In dat bestand staat exact beschreven wat er in de medicijnrol moet komen. We controleren de inhoud en geven hier terugkoppeling op. Zo weet de apotheker gelijk of we de medicijnrol kunnen maken zoals gewenst. Het komt soms voor dat een medicijn niet beschikbaar is of niet in tabletvorm waardoor we die niet in een medicijnrol kunnen leveren. Dat laten we direct weten in een e-mail aan de apotheker. We hebben goed zicht op wat er op voorraad is bij onze eigen groothandel doordat we nauw met ze samenwerken. Doordat we korte lijntjes met hen hebben kunnen we snel schakelen. Wij steven naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding, waarbij we de zorg voor de patient hoog in het vaandel hebben staan.”
Gezondheid valt of staat met het juist innemen van medicijnen
“Wij zetten graag een stapje extra om onze klanten zo goed mogelijk te bedienen. Zo konden we altijd al 1D barcodes printen op de medicijnrolverpakkingen, maar toen vroeg een klant om een 2D print. Dankzij barcodes in 2D kunnen we nu extra functionele informatie toevoegen. Hiervoor moesten we een wijziging aanvragen bij de softwareleverancier van onze machines. Daar doen we dan echt ons best voor. Het is mooi als je dat voor elkaar krijgt door goede samenwerking.”

Automatische dispenser voor medicijnrolzakje

“Ontwikkeling van de toepassing van medicijnrollen zijn nog lang niet aan het eind gekomen. Doordat steeds meer mensen ouder worden en langer thuis blijven wonen zullen ze meer medicijnen nodig hebben. Hun gezondheid staat of valt met het juist innemen van die medicijnen. Een automatische dispenser voor medicijnrollen kan hierbij helpen. Patiënten kunnen bijvoorbeeld via de thuiszorg of apotheek een dispenser apparaat in huis krijgen dat op gezette tijdstippen een signaal geeft (lampje of geluid) dat medicijnen moeten worden ingenomen en dan automatisch een medicijnrolzakje aanbiedt."

"Door op een knop te drukken of het zakje af te scheuren weet de dispenser dat het medicijn verstrekt is (en waarschijnlijk ingenomen). Zo niet dan geeft het apparaat opnieuw een signaal of gaat er een bericht naar de thuiszorgmedewerker die kan bellen met patiënt. Gewoonlijk kwam er iemand van de thuiszorg langs bij elk inname moment. Dat scheelt dus aanzienlijk in de werkdruk. Brocacef zorgt door regelmatig contact met leveranciers van dispensersystemen ervoor dat de medicijnrollen voldoen aan de eisen en dus gebruikt kunnen worden.”
Medicijnrol brengt patiënten die vergeetachtig zijn of dementie hebben veel rust

Niet beschikbaar medicijn in de rol vervangen

“Soms kan een bepaald type medicijn niet gebruikt worden doordat het niet beschikbaar is of doordat het niet meer wordt vergoed door de verzekeraar. Dan kunnen we die vaak vervangen door een soortgelijk medicijn, met dezelfde werkzame stof, van een ander merk. Voor veel patiënten zou dit zonder de medicijnrol een grote last betekenen. Ze zouden dan moeten wennen aan een andere verpakking en pil. Met een medicijnrol hebben ze hier geen last van, want die blijft behalve misschien een pil met een andere kleur verder hetzelfde. Vooral voor patiënten die vergeetachtig zijn of dementie hebben brengt dit veel rust. Daarom staan, indien gewenst, instructies op het zakje ook in symbolen op de medicijnzakjes zodat patiënten die de taal minder beheersen of begrijpen snappen wanneer ze hun medicijnen moeten innemen.''

Patiënten die hun medicijnen zorgvuldig gebruiken en dat lange tijd volhouden, blijken een betere kwaliteit van leven hebben en minder bijwerkingen. Ze hebben ook vaak minder complicaties waardoor ze naar de huisarts of specialist hoeven. Zorgverleners van instellingen en in de thuiszorg krijgen hierdoor ook ruimte in hun planning waardoor ze meer waardevolle aandacht kunnen geven aan hun patiënten. Bart: “Voor zowel patiënten als de zorgverleners is de medicijnrol een uitkomst”.”

Meer weten over de medicijnrol?

Wilt u meer weten over de medicijnrollen van Brocacef?

Andere 'Wij zorgen voor' artikelen

Siwer controleert gasopslag
Siwer, apotheker front office

Door de overdracht van farmaceutische kennis maken we klanten zelfstandiger in de praktijk

Lees meer
Gespecialiseerd BENU apotheker Sultan
Sultan, BENU-apotheker

Een apotheker doet veel meer dan alleen medicijnen verstrekken

Lees meer
QA adviseur Mathilde voor apotheek met auto
Mathilde, QA adviseur

Als auditor begin ik met luisteren en kijken en beschrijf dan wat ik waarneem

Lees meer