Marcel aan de telefoon

We willen het leven van onze klanten makkelijker maken

Marcel, Senior inkoper

Marcel zorgt voor de juiste hulpmiddelen

De functietitel van Marcel Kuijer doet vermoeden dat hij vooral contact heeft met leveranciers. Maar in werkelijkheid voert hij als senior inkoper ook gesprekken met verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers. Marcel vertelt hoe zijn dag er normaalgesproken uitziet. En hoe zijn leven volledig op zijn kop stond toen hij namens Brocacef Groothandel een belangrijke rol vertolkte in het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Vanuit die rol werd hij tijdens de coronacrisis medeverantwoordelijk voor het oplossen van tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen in Nederland.

Luisterend oor

Zijn mensenkennis en vermogen om snel te handelen in veranderlijke situaties, deed hij op tijdens verschillende commerciële binnen- en buitendienstfuncties. Ze komen goed van pas in zijn functie bij Brocacef Groothandel. “We willen het leven van onze klanten makkelijker maken. Niet alleen door producten te leveren, maar ook door mee te denken in bedrijfsmatige processen.”

Marcels werk bestaat onder meer uit het sluiten van contracten met leveranciers, specifiek voor medische hulpmiddelen. “In werkelijkheid is dat tactisch-strategische werk maar ongeveer dertig procent van mijn baan. Verder heb ik allerlei operationele taken, evalueer ik bestaande samenwerkingen en voer ik veel gesprekken met onder andere interne klanten van Brocacef Groothandel. Mijn inkoopactiviteiten hebben immers invloed op hun werk en op het leven van hun patiënten. Neem een katheter als voorbeeld; dat gaat ín iemands lichaam. Logisch dat je niet zomaar van product wisselt in zo’n geval. Dus ik luister veel, maar doe ook suggesties en houd rekening met de financiële aspecten.”

Mijn inkoopactiviteiten hebben invloed op het werk van klanten en het leven van hun patiënten

Landelijk Consortium Hulpmiddelen

Dit was Marcels werk vóór de corona-uitbraak, want na 20 maart zagen zijn dagen er ineens heel anders uit. “Die dag gingen we op uitnodiging van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in gesprek over het tekort aan spatschermen, mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen.”

Het ministerie had dit consortium opgericht, waarbinnen verschillende Nederlandse ondernemingen samen zouden optrekken om medische hulpmiddelen gezamenlijk in te kopen. Zonder winstoogmerk, maar in het belang van de Nederlandse zorg.“Samen met twee managers van Brocacef had ik dat gesprek bij het LCH gehad. Toen we later op de parkeerplaats stonden na te praten, opperde ik dat ik namens Brocacef onderdeel zou worden van het LCH.” De managers gingen akkoord, waarop Marcel zijn spullen pakte en weer terug het gebouw in liep.

Samenwerken met concurrenten

“Toen begon de gekte”, blikt Marcel terug. Ook in deze rol kwamen zijn aanpassings- en inlevingsvermogen goed van pas. “Er was wel een structuur uitgestippeld, maar de werkvorm binnen het LCH was nog helemaal niet bekend, er was geen ICT-systeem en er waren geen procedures. Maar er moest wel gekocht worden.”

Er ontstond een ‘trade team’ waar Marcel onderdeel van werd, samen met functiegenoten binnen andere medische groothandels. “Je merkte er niets van, dat we met allemaal concurrenten in één team zaten. Iedere groothandel boorde zijn eigen leveranciersnetwerk aan om te onderhandelen over hulpmiddelen. Als iemand een zakelijk telefoontje moest plegen voor zijn ‘eigen’ bedrijf, ging hij gewoon naar een andere ruimte. We zijn allemaal professioneel genoeg om te begrijpen dat gevoeligheden niet voor de oren van de concurrent bestemd zijn. Verder was het eigenlijk heel leerzaam en leuk om binnen deze bijzondere samenstelling – natuurlijk op anderhalve meter afstand – samen te werken voor één gezamenlijk doel.”

Je merkte niet dat we met allemaal concurrenten in één team zaten

Belangeloos inzetten

Helemaal vrijwillig en belangeloos was Marcel zelfs in de weekenden bij het LCH te vinden. Zijn werk voor Brocacef stond deels on hold. “Ik heb uiteraard wel het nodige voor Brocacef kunnen doen. Een deel werd overgenomen door collega’s en de rest zou ik later weer oppakken. Heel fijn dat dat zo kon. Vanuit het perspectief van Brocacef als groothandel en merk, snap ik waarom ze het zo deden; Brocacef wil de zorgpartner zijn voor zorgprofessionals. En op deze manier konden wij daar – in het belang van heel Nederland – een mooie bijdrage aan leveren. Heel bijzonder.”

Marcel maakte vier maanden deel uit het van het LCH. Inmiddels heeft hij zijn normale werk bij Brocacef weer opgepakt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de dienstverlening van Brocacef? Bijvoorbeeld over wat Marcel en zijn collega's doen op het gebied van inkoop van medische hulpmiddelen?

Andere 'Wij zorgen voor' artikelen

Maron zittend in voertuig
Maron, business development manager transport

Veiligheid gaat bij medicijnen boven alles: we rijden geen snoepjes

Lees meer
Apotheker Joeri Arkink
Joeri, BENU apotheker

De BENU Gezondheidscheck is de APK voor je gezondheid

Lees meer
Jilske geeft een patiënt thuis instructie
Jilske, Verpleegkundige

Thuis bouw je een band op met de patiënt

Lees meer