Maarssen,
22
juni
2021
|
14:59
Europe/Amsterdam

BENU apotheken in de regio Rotterdam zetten zich in voor preventie

Gezondheidscheck nu onderdeel van Gezond010, in samenwerking met Gemeente Rotterdam en VGZ

BENU gezondheidscheck Gezond 010

BENU apotheken gaan in de regio Rotterdam de Gezondheidscheck aanbieden aan inwoners. Rotterdammers die het Rotterdam pakket van VGZ als zorgverzekering hebben kunnen hun gezondheid gratis laten controleren. De Gezondheidscheck, test de gezondheid via vragen en metingen op tien belangrijke onderdelen, waaronder bloeddruk, cholesterol, BMI, buikomtrek en bloedsuikerwaarde.

Deze gegevens geven inzicht in de kans dat iemand een (chronische) welvaartsziekte, zoals diabetes en hart- en vaatziekten krijgt. Na de check krijgt iedereen een persoonlijk gezondheidsrapport mee en deskundig advies voor een betere gezondheid. Op deze wijze wil de gemeente Rotterdam, samen met zorgverzekeraar VGZ en BENU, slimmere, regionale zorg aanbieden.

De gezondheid van de Rotterdamse wethouder Sven de Langen werd gecontroleerd door apotheker Bouchra el Bouazzaoui (zie foto). Door zijn bloedruk, bloedglucose, cholesterol, buikomvang en BMI te meten, kan zij inzicht inzicht geven in zijn gezondheidstoestand. Op basis van de uitslag kan het risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom worden vastgesteld. De apotheker geeft daarnaast leefstijl advies (over voeding en bewegen) om het risico hierop te verkleinen door gedrag te veranderen.

De gemeente Rotterdam gelooft dat persoonlijke gezondheidschecks kunnen bijdragen aan preventie en vroegsignalering. Wethouder Sven de Langen hierover: “Om de Rotterdammers gezond te houden willen we hen inzicht geven in hun gezondheid. Niet pas iets doen als er al iets aan de hand is, maar vooraf. Dan kun zelf zorgen dat je je gezondheid verbetert, voordat je ziek wordt”.

Nora Akaliri, BENU regiomanager in regio Rotterdam, gelooft in regionale samenwerking en verbinding met andere zorgverleners. “De apotheken vormen een spil in de wijk als het gaat om gezondheidszorg”, geeft Nora aan. “Apotheek teams werken multidisciplinair samen met zorgverleners in de buurt zoals huisartsen en thuiszorg medewerkers. Doordat je bij een apotheek zonder afspraak kunt binnenlopen is de zorg laagdrempelig. Een apotheker is de specialist op het gebied van medicijnen en andere zelfzorgmiddelen en is goed in staat om zaken (in gedrag, leefomgeving etc.) te signaleren bij mensen.”

In de gesprekken met VGZ en de gemeente hebben we ontdekt dat we elkaar kunnen en zullen gaan versterken in onze gezamenlijke ambitie; “de Rotterdammers gezond houden door inzicht te geven in hun gezondheid” en te verwijzen naar het juiste “loket” in de wijk indien zij hulp nodig hebben.

De BENU gezondheidscheck is vorige jaar ontwikkeld en uitgebreid getest bij verschillende BENU apotheken in het hele land. Klanten en apothekers waren zeer tevreden over de uitkomsten. Dankzij de gezondheidscheck kunnen mensen preventief gewezen worden op gezondheidsrisico’s waar ze zelf geen weet van hebben. De apotheker leert zijn klanten hierdoor goed kennen en kan hen ondersteunen. Een apotheker is bovendien beschikbaar voor vragen en advies zonder afspraak. Deze preventieve rol wil BENU in de toekomst verder gaan ontwikkelen.

Foto's: © Rhalda Jansen Fotografie

Noot voor de redactie

Voor meer informatie neemt u contact op met Kim Assink, manager corporate communicatie via 06-53770564 of kassink@brocacef.nl.

Over BENU

BENU zet zich dagelijks inzet voor de gezondheid van mensen. BENU is daar waar mensen behoefte hebben aan advies over een gezonde leefstijl, de juiste medicijnen, zelfzorgproducten en medische hulpmiddelen. Thuis en in apotheken. BENU is met 3.500 medewerkers en ruim 3,4 miljoen klanten onderdeel van Brocacef Groep N.V., een groep van ondernemingen actief op het gebied van de gezondheidszorg. Bij Brocacef Groep werken ca. 5.400 medewerkers. 
www.benu.nl