Zo had Pieter een assistente die Turks sprak, maar die vertrok. “Ik zat met mijn handen in het haar. Ik had niemand meer vast in mijn team die Turks begreep. Gelukkig nog wel even een stagiaire, maar zij ging ook weg. Omdat ik toen geen ruimte had in het team, heb ik zelfs nog een poging gedaan om zelf de Turks taal te leren. Helaas kwam ik hier niet ver genoeg mee. Uiteindelijk loste het probleem zich op met het aannemen van een apothekersassistent met een Turkse achtergrond, waar ik nog steeds heel blij mee ben.”
“Ik heb zelfs nog een poging gedaan om zelf de Turks te leren”
Klanten zoeken herkenning
Net als bij winkels zoeken klanten naar een omgeving waar ze zich gezien voelen en op hun gemak. Doordat er bijvoorbeeld iemand werkt die eenzelfde achtergrond heeft of taal spreekt. “Ik heb twee Surinaams-Hindoestaanse assistenten in dienst”, vertelt Pieter. “Je ziet dat andere Hindoestaanse Surinamers vanzelf naar hen toe trekken.”
Widiane valt hem bij: "Bij mij om de hoek zit een huisarts met veel patiënten van Turkse afkomst. Sinds ik Turkssprekende assistenten heb komen ze meer bij mij en niet de andere apotheek in de buurt. Je trekt dus nieuwe klanten aan als je medewerkers hebt die ze kunnen helpen in hun voorkeurstaal. Dat maakt het gesprek voor hen makkelijker en begrijpelijker en daardoor uiteindelijk veiliger. Als dat niet kunt bieden dan mis je echt iets in je dienstverlening.”
“Dat maakt het gesprek voor hen makkelijker en begrijpelijker en daardoor uiteindelijk veiliger”
Omgaan met weerstand
“Vroeger heb ik ook in een apotheek in een andere stad gewerkt”, vertelt Widiane. Daar merkte ik dat ze wat moeite hadden met mensen met een niet Nederlandse afkomst. Je moet dan aan elkaar wennen en elkaar leren kennen. Zo had ik een keer een klant die niet door mij geholpen wilde worden. Telkens als hij in de apotheek kwam ging ik toch op hem af. Toen was er een keer een fout gemaakt met de medicijnen van zijn partner. Dat heb ik toen goed voor hem kunnen oplossen als apotheker. Daar was hij mij erg dankbaar voor en zo heb ik zijn hart gewonnen Dat heeft mij geleerd dat je niet moet weglopen voor weerstand, maar in contact moet blijven.”
Zorgverlening voor iedereen
Over contact blijven houden zijn ze het allemaal eens. “Je bent een zorgverlener en dat ben je voor iedereen in je apotheek. Met ons team geven we alle klanten de zorg die ze nodig hebben, Soms kun je dankzij je eigen wortels wel net dat beetje extra geven, waardoor iemand zich echt geholpen voelt. Maar uiteindelijk willen we dat alle klanten tevreden zijn met onze dienstverlening.”