De functietitel van Marcel Kuijer doet vermoeden dat hij vooral contact heeft met leveranciers. Maar in werkelijkheid voert hij als senior inkoper ook gesprekken met verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers. Marcel vertelt hoe zijn dag er normaalgesproken uitziet. En hoe zijn leven volledig op zijn kop stond toen hij namens Brocacef Groothandel een belangrijke rol vertolkte in het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Vanuit die rol werd hij tijdens de coronacrisis medeverantwoordelijk voor het oplossen van tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen in Nederland.
Luisterend oor
Zijn mensenkennis en vermogen om snel te handelen in veranderlijke situaties, deed hij op tijdens verschillende commerciële binnen- en buitendienstfuncties. Ze komen goed van pas in zijn functie bij Brocacef Groothandel. “We willen het leven van onze klanten makkelijker maken. Niet alleen door producten te leveren, maar ook door mee te denken in bedrijfsmatige processen.” Marcels werk bestaat onder meer uit het sluiten van contracten met leveranciers, specifiek voor medische hulpmiddelen. “In werkelijkheid is dat tactisch-strategische werk maar ongeveer dertig procent van mijn baan. Verder heb ik allerlei operationele taken, evalueer ik bestaande samenwerkingen en voer ik veel gesprekken met onder andere interne klanten van Brocacef Groothandel. Mijn inkoopactiviteiten hebben immers invloed op hun werk en op het leven van hun patiënten. Neem een katheter als voorbeeld; dat gaat ín iemands lichaam. Logisch dat je niet zomaar van product wisselt in zo’n geval. Dus ik luister veel, maar doe ook suggesties en houd rekening met de financiële aspecten.”
"Ik luister veel, maar doe ook suggesties”
Landelijk Consortium Hulpmiddelen
Dit was Marcels werk vóór de corona-uitbraak, want na 20 maart zagen zijn dagen er ineens heel anders uit. “Die dag gingen we op uitnodiging van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in gesprek over het tekort aan spatschermen, mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen.” Het ministerie had dit consortium opgericht, waarbinnen verschillende Nederlandse ondernemingen samen zouden optrekken om medische hulpmiddelen gezamenlijk in te kopen. Zonder winstoogmerk, maar in het belang van de Nederlandse zorg. “Samen met twee managers van Brocacef had ik dat gesprek bij het LCH gehad. Toen we later op de parkeerplaats stonden na te praten, opperde ik dat ik namens Brocacef onderdeel zou worden van het LCH.” De managers gingen akkoord, waarop Marcel zijn spullen pakte en weer terug het gebouw in liep.